museum tweede wereldoorlog winter 1944

Museum

Oorlogsmuseum WINTER 1944 op Het Pachthof

De inspiratie voor dit museum ligt in het feit dat op de plaats van het museum, op de grens van Limburg en Luik – de streek gelegen in de driehoek Sint-Truiden, Landen, Waremme – in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog een sterk emotioneel moment beleefde. Eensklaps viel de bevolking terug van de euforie van de bevrijding en het nakende kerstfeest in de rechtstreekse dreiging van de oorlog: de nazi’s kwamen terug, gedaan met Kerstmis!  Het Ardennenoffensief is nog maar goed bezig of Borlo maakt er al deel van uit. De streek aan de overzijde van de maas, deed dienst als rustpauze voor de Amerikaanse soldaten tijdens dat Ardennenoffensief.

Het museum Winter 1944 brengt een getuigenis van een niet zo ver verleden dat toch reeds voor velen onbekend is gebleven. De oudere generatie kan er zich in terug vinden en voor de jongeren kan het een ontdekking worden. Naast de oorlogstaferelen, zijn er ook een aantal “huiselijke beelden” te zien van de plaatselijke bevolking tijdens de oorlogsperiode. Ook de vrouwen tijdens de oorlog worden niet vergeten, de collectie vrouwen uniformen  heeft een stevige uitbreiding gekregen.

Enkele cijfers :  800m2 oppervlakte – 260 mannequins, waarvan  1/3 vrouwen en kinderen – 37 taferelen en 57 vitrinekasten.

 

OPEN – GESLOTEN

Het museum is alle dagen van de week te bezoeken tijdens de openingsuren van de taverne. Reservatie kan via info@winter1944.be of +32 479 42 64 04.

 

Gesloten op 24-25-26 december, 30-31 december, 1 januari

Voor bezoek aan het museum tijdens de wintermaanden van december tot en met eind maart tijdens de midweek best eerst contact opnemen, zodat men niet aan gesloten poort komt te staan.

Kinderen tot 15 jaar enkel onder begeleiding van volwassene

TOEGANG: 10 euro per persoon – groepstarief vanaf 15 personen – 9 euro per persoon

 • 1976

  1976 gastenkamer beschikt over 2 aparte éénpersoonsbedden, aparte badkamer met bad en toilet in afzonderlijke ruimte.  

 • 1987

  Kamer 1987 is opgedragen aan Katarakt de kwaliteitsvolle serie van het voorjaar 2008 en mag natuurlijk niet ontbreken. U kunt…
  Lees verder

 • 1981

  De frisse kleuren in deze gastenkamer doen ons denken aan het frisse groen van de ontluikende blaadjes aan de bomen…
  Lees verder